Lonjsko polje smještaj

Ako se želite maknuti od gradske buke, užurbanog tempa, smoga i asfalta ovo je pravo mjesto za vas. Dođite i odmorite dušu i tijelo u prirodi na selu, spavajte u autohtonim bakinim krevetima, a svoje dijete uspavajte lagano njišući u drvenoj kolijevci. Zaspite uz orkestar žaba i zrikavaca, a probudite se uz cvrkut ptica i kukurikanje pijetla.

U tradicionalnoj posavskoj kući za vas smo uredili dvije trokrevetne sobe (ukupno 6 ležaja + kolijevka za manju djecu) sa odvojenim sanitarnim čvorovima. Sobe smo uredili sa autohtonim namještajem ovoga područja iz 19. i 20. st. Ručni rad i duh vremena možete osjetiti na svakom koraku, od zidova, starog restauriranog namještaja, pa do posteljina, pernatih jastuka i pokrivača, slika, stolnjaka, zavjesa, narodnih nošnji… Sobe su kategorizirane sa tri sunca.

Odvedite svog partnera na romantičan vikend ili dovedite cijelu obitelj, nećete pogriješiti.

Nudimo vam TRADICIONALNE SPECIJALITETE ovoga kraja pripremljene od našeg ekološkog voća, povrća i mesa. Tradicionalne juhe na ovom području su one dugo kuhane, s korjenastim povrćem (tzv. grincajgom), pilećim iznutricama ili drugim komadićima mesa, domaćim rezancima, jetrenim ili gris knedlama, začinjene paprom i peršinom. Zimi se kuhaju i gušće juhe od krumpira, graha ili kupusa, a ljeti od krastavca i vrhnja, prežgana juha, juha od tikvi, povrtna juha i sl.

Meso prevladava na tanjurima u obliku pečenki, roštilja, odrezaka, kotlovine, pečenja ispod peke, pečenja odojka ili janjetine na ražnju, te suhomesnatih proizvoda koji se rade po starim, nepromijenjenim recepturama. Najčešće su šunke, špek ili slanina, kobasice, čvarci, krvavice i češnjovke. Češnjovke su zaštićena kao specifične tradicionalne Posavske češnjovke. Uz meso obavezni su prilozi: krumpir, razno povrće, žganci, domaća tjestenina i mlinci, fanjki (jastučići sa sirom), zapečeni grah, te umaci od pečenja, gljiva i vrhnja.

Pripremamo i razne vrste riječnih riba (šaran, smuđ, štuka, babuška, som, patuljasti som is l.), najčešće se jedu pohane ili pržene na svinjskoj masti ili ulju uz žgance i svježi sir, a poznati način pripreme je i šaran na procjep (pečen na rašljama na otvorenoj vatri). Tradicionalno se priprema i fiš paprikaš od nekoliko vrsta riječnih riba, zatim posavski čobanac, gulaš od divljači, srnetine ili veprovine.

Od povrća i voća pripremamo razne zimnice: kisele krastavce, papriku, kupus, miješano povrće, ciklu, a u proljeće i ljeto uvijek je prisutno svježe voće i povrće. Od mliječnih proizvoda specijaliteti su domaći svježi sir i vrhnje, preveli sir, sušeni sir, kuhani sir, te dimljeni sir.

Tradicija izrade kolača na ovom području je duga, a na nju je najviše utjecala austrougarska kuhinja. Orehnjače, makovnjače, štrudle s nadjevima od voća, bučnica, buhtle, dizani kolači, domaći salenjaci, zlijevanka samo su neki od prijedloga za lijepi završetak obroka u stilu ovog dijela Hrvatske.

Pogledajte kakve još dodatne aktivnosti nudimo na EKOTURIZAM VESELIĆ.

Rezervirajte termin za svoj odmor već sada telefonskim putem ili na opg.veselic@gmail.com.

Provjerite raspoloživost

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Predmet

Termin od

Do

Dodatni zahtjevi